Category archive

Biznes

Biznes

Përfshirja në TVSH, bujtinat në Valbonë mbyllin aktivitetin

Kjo vjeshtë ka qenë një verë e dytë për bizneset e turizmit në të gjithë vendin për shkak të temperaturave të larta dhe mungesës së reshjeve, por bujtinat në veri të vendit në zonën e Valbonës kanë vënë drynin. Vizitorë ka ende, por fluksi i lartë tashmë ka kaluar ndaj llogaritë nuk dalin pas përfshirjes në Tatimin mbi Vlerën e Shtuar. Nga dhjetëra bujtina dhe hotelet në zonë aktualisht janë të hapura vetëm katër prej tyre që kanë kapacitet të lartë akomodimi.  Disa nga administratorët e bujtinave të mbyllura thanë se nuk hapen para prillit-majit 2019, duke shpjeguar se do të konservojnë në status pasiv aktivitetin. “Tani vizitorët janë më të rrallë dhe kryesisht fundjavave, ndaj bujtina ku punoj u mbyll për të evituar pagesat e energjisë, pagave të punonjësve dhe taksave të tjera” tha Astrit Selimaj banor i zonës i punësuar në një nga restorantet e Valbonës. Ai tha se përfshirja në TVSh dhe aksioni i tatimeve për ku Vazhdo të lexosh

Biznes

Hile për të kuptuar se dikush po ju gënjen

Ish-kapteri i parë i Forcave Speciale të USA (tani pensionist), Karl Erickson, ka hasur shumë tipa gënjeshtarësh: vendasit luftarakë të cilët nuk tregonin ku fshiheshin “të këqijtë”, forcat miqësore të cilët mburren me aftësinë e tyre për të ndihmuar, djemtë në skuadrën tënde të cilët nuk duan të pranojnë gabimet që kanë bërë dhe lista vazhdon e vazhdon…Në kursin për karrierën e tij, Erickson ka mësuar metoda të thjeshta nga John E. Reid dhe Ortakët, ku thuhet se të gjithë mund të dallojnë një mashtrues qoftë kur ata shkojnë në luftë apo nëse po marrin një punonjës të ri.Gjeni më poshtë disa nga këshillat e tij:Harroni çfarë keni parë në filma“Në filma dhe Tv, gjithmonë flitet për sytë. “Nëse personi sheh sipër në të majtë apo në të djathtë, ai po gënjen”. Kjo mund të jetë e vërtetë për disa njerëz, por duhet të dish se ka njerëz që e bëjnë këtë veprim sepse janë të frikësuar apo nervoz Vazhdo të lexosh

Biznes

Shprehje që nuk duhet t’i përdorni në punë

Ky shkrim për punën përfshin 12 këshilla të shprehjeve më të zakonshme që nuk sugjerohet t’i përdorni në punë. Arsyeja kryesore është mënyra se si ato ndikojnë te perceptimi i kolegëve dhe atmosfera në punë.Sfida tjetër që kemi gjatë bisedave të ndryshme që zhvillojmë në punë është fakti që shpesh ne e marrim të mirëqenë që njerëzit arrijnë t’i kuptojnë nuancat e asaj që jemi duke komunikuar apo thënë, ndaj shpesh nëse ata ‘ofendohen’ nga ndonjë koment/reagim i yni, kjo gjë nuk varet nga ne! Ne u përpoqëm të komunikonim sa më mirë dhe fundja nuk kemi kohë të mendojmë gjatë se si duhet të flasim, pra nuk është problemi ynë! Fundja, kështu flasim/komunikojmë gjithmonë!Por tani është koha të mësojmë se si të komunikojmë pa ia hedhur fajin të tjerëve si dhe të mësojmë të kërkojmë ndjesë pa nxjerrë justifikime (ca gjëra duhet t’i kishit mësuar që në kopësht).Mbase nuk ju vlejnë fare ose mbase keni sug Vazhdo të lexosh

Biznes

Kosova përfaqësohet me 10 kompani në panairin më të madh botëror SIAL 2018

SIAL 2018 është panairi më i madh i ushqimit dhe pijeve në botë, ku rreth 7200 biznese nga 120 shtete të botës ekspozojnë produktet e tyre.Sivjet, Kosova në këtë panair prestigjioz që mbahet në Paris përfaqësohet me 10 kompani të prodhuesve më të mëdhenj ushqimor, dhe atë Frutomania, ABI, Devolli Co., Ujë Rugova, Eurofood, Agrium, Bodrumi i Vjetër, Elkos (Pi&Ki) dhe Frutex.Ministria e Tregtisë dhe Industrisë përkatësisht KIESA kanë mbështetur praninë e kompanive kosovare në këtë panair financiarisht, ndërsa pronarët dhe përfaqësuesit e këtyre kompanive, u shprehën të kënaqur që Qeveria e Kosovës, në këtë rast MTI kanë bërë të mundur paraqitjen e kompanive të tyre në SIAL me të cilin rast janë hapur dyert e bashkëpunimit me kompani të tjera nga e gjithë bota.Zv. Kryeministri Gashi, në emër të Qeverisë së Kosovës, u shpreh jashtëzakonisht i kënaqur me prezencën e kompanive dhe premtoi mbështetje të vazhdueshme dhe më të Vazhdo të lexosh

Biznes

Në BQK thonë se ekonomia po shënon përmirësim, do të rritet në 4.4 për qind

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka njoftuar se sipas projeksioneve të saj, prospektet për rritje ekonomike të Kosovës në vitin 2018 janë pozitive, me ç’rast ekonomia pritet të shënojë një përmirësim të lehtë krahasuar me vitin 2017, duke u luhaturnë një interval prej 4.2 përqind në 4.4 përqind.“Ky përmirësim i atribuohet stimulit të përforcuar fiskal gjatë vitit 2018, veçanërisht atij të gjeneruar nga shpenzimet kapitale të qeverisë”, thuhet në raportin e Stabilitetit Financiar të BQK-së.Sipas BQK-së remitencat dhe aktiviteti kredidhënës, edhe gjatë vitit 2018, pritet të jenë burime të qëndrueshme për financimin e aktivitetit ekonomik dhe se ambienti i jashtëm pritet të jetë favorizues për bilancin tregtar, bazuar në rishikimin për lartë të aktivitetit ekonomik në vendet partnere tregtare të Kosovës.“Performanca financiare e sektorit të ndërmarrjeve është përmirësuar, duke u reflektuar në përmirësim të cil Vazhdo të lexosh

Biznes

5 taktika efektive negocimi

Dëshironi të jeni një negociator më i mirë? Këtu janë disa këshilla të thjeshta që dikush mund të përdorë për të marrë më shumë nga ajo që ata duan – pa konflikt ose konfrontim.Negocimi nuk është një mosmarrëveshje apo një konfrontim. Negociatorët e mëdhenj nuk luftojnë. Në anije në “Enter the Dragon” Bruce Lee pyetet… Vazhdo të lexosh

Biznes

Nga Balfin te Kastrati, ngecin fitimet e grupeve më të mëdha në vend

Maturiteti i shumë tregjeve, shtimi i konkurrencës, rënia e konsumit për shkak të ngadalësimit të ekonomisë dhe rigjallërimit të emigracionit po e bëjnë më të vështirë për grupet e mëdha në vend që të rrisin fitimet, ndonëse ata prej vitesh po diversifikoheshin për t’i paraprirë kësaj situate. Shifrat e këtij viti tregojnë se grupet më të mëdha në vend, si Balfin apo Kastrati, kanë raportuar rënie të fitimeve ose ngecje të tyre.   Balfin Balfin është grupi me fitime më të mëdha në vend. Në total, në vitin 2017, përfshirë dhe dividendët që merren nga investimet në kompanitë jashtë (grupi Balfin), fitimet e Balfin ishin rreth 6 miliardë lekë, ose rreth 45 milionë euro, me një rënie të lehtë, ku efektin kryesor e dha ndërtimi dhe fitimet jashtë (vitin e kaluar shitja e aksioneve të Skopje City Mall rriti fitimet e grupit nga aktiviteti jashtë vendit). Ndërsa më parë ishin ndërtimet, që sillnin më shumë fitime në grup, Vazhdo të lexosh

Biznes

Nga Balfin te Kastrati, ngecin fitimet e grupeve më të mëdha në vend

Maturiteti i shumë tregjeve, shtimi i konkurrencës, rënia e konsumit për shkak të ngadalësimit të ekonomisë dhe rigjallërimit të emigracionit po e bëjnë më të vështirë për grupet e mëdha në vend që të rrisin fitimet, ndonëse ata prej vitesh po diversifikoheshin për t’i paraprirë kësaj situate. Shifrat e këtij viti tregojnë se grupet më të mëdha në vend, si Balfin apo Kastrati, kanë raportuar rënie të fitimeve ose ngecje të tyre.   Balfin Balfin është grupi me fitime më të mëdha në vend. Në total, në vitin 2017, përfshirë dhe dividendët që merren nga investimet në kompanitë jashtë (grupi Balfin), fitimet e Balfin ishin rreth 6 miliardë lekë, ose rreth 45 milionë euro, me një rënie të lehtë, ku efektin kryesor e dha ndërtimi dhe fitimet jashtë (vitin e kaluar shitja e aksioneve të Skopje City Mall rriti fitimet e grupit nga aktiviteti jashtë vendit). Ndërsa më parë ishin ndërtimet, që sillnin më shumë fitime në grup, Vazhdo të lexosh

Biznes

Trendi i ri i emigracionit do të rrisë më tej remitancat

Vitet e fundit, si rezultat i tendencave të reja migratore të shqiptarëve në drejtim të vendeve të Europës Perëndimore, duke sjellë në këtë mënyrë edhe një “rifreskim” të diasporës shqiptare në Perëndim, vërehet një tendencë pozitive e remitancave, e cila lidhet në mënyrë të drejtpërdrejte me këto lëvizje migratore dhe suportin e emigrantëve për familjet e tyre në Shqipëri, tha Elton Çollaku, Drejtor Ekzekutiv i Unionit Financiar. Ai tha se 25% e familjeve në Shqipëri kanë varësi direkte nga remitancat, duke përmendur faktin që kompania përfaqësuese e Western Union në Shqipëri, që prej 1995, ka luajtur dhe luan rol të rëndësishëm në mundësimin e procesit të transferimit të remitancave nga vendet ku janë vendosur bashkatdhetarët.     Cilat janë pritshmëritë tuaja në lidhje me ecurinë e remitancave për vitet në vijim? Në parim, si fenomen i lidhur në mënyrë të padiskutueshme me emigracionin, ecuria e remitancave lid Vazhdo të lexosh

Biznes

10 thënie të Obamas për punën, suksesin, motivimin…

Keni shumë për të mësuar nga Barack Obama, presidenti i 44-të i Shteteve të Bashkuara. Si presidenti i parë me ngjyrë i Amerikës, fitorja presidenciale e Obama’s ndryshoi botën në të cilën jetojmë, dhe shënoi një ditë të madhe në histori.Nga viti 2009 deri në vitin 2017, Obama ishte udhëheqësi i shtetit të Amerikës. Por… Vazhdo të lexosh

Biznes

Si të kuptoni çfarë nuk shkon në kompaninë tuaj

Steve Jobs e kaloi pjesën më të madhe të jetës në Apple. Por ai nuk po drejtonte thjesht një kompani teknologjike, ai ishte gjithashtu një drejtues dhe investitori kryesor i Pixar.Kur u njoh me ekipin e Pixar, ai donte të kuptonte menjëherë se çfarë po ndodhte aty. Andy Raskin, një profesionist i mesazheve strategjike, shkruan për taktikën e Jobs:Jobs organizonte seanca informuese me grupe të ndryshme në Pixar. Rreth 12 njerëz ishin pjesë në çdo takim. Rreth një duzinë njerëzish ishin në çdo mbledhje, shkruan Raskin.Më pas ai përzgjidhte një person në çdo seancë dhe thoshte: “Më trego se çfarë nuk po shkon siç duhet në Pixar.”Personi përgjigjej dhe Jobs kërkonte aprovimin e pjesës tjetër.Më pas Jobs zgjidhte një punonjës të ri dhe i thoshte: “Më thuaj çfarë nuk shkon në Pixar.”Në çdo seancë, Jobs vazhdonte të alternonte këto dy pyetje deri kur arrinte problemin e vërtetë me të cilin çdo skuadër përballej.Çdo gjë tje Vazhdo të lexosh

Biznes

100 kompanitë me fitimet më të larta

Si u nda torta e fitimeve në ekonominë shqiptare në vitin 2017. Mbizotërojnë koncesionet, bankat dhe kompanitë e lojërave të fatit. Ndërsa për bankat, fitimet e larta lidhen më së shumti me rimarrjen e provigjoneve, për lojërat e fatit ky është viti i katërt radhazi që ky biznes njeh rritje dyshifrore dhe norma kthimi në rreth 50%. Sa janë normat e fitimit sipas sektorëve kryesorë dhe cilat janë 10 subjektet me përfitueshmërinë më të lartë, që marrin mbrapsht si fitim, më shumë se gjysmën e të ardhurave të realizuara gjatë vitit?    Nga Ornela Liperi   Panorama është sa zhgënjyese, aq edhe ironike, për një investitor që do të donte të derdhte kapital në Shqipëri, në kërkim të një norme kthimi sa më të lartë. Sipërmarrjet që kanë normë më të lartë përfitueshmërie në vend janë lojërat e fatit, me kthim deri në 70%, apo dhe koncesionet. Për të dyja, nuhatja në biznes, aftësitë organizative dhe studimet e tregut nuk Vazhdo të lexosh

Biznes

Më të lumtur ata që kanë para apo kohë?

Paraja mund ta blejë lumturinë në njëfarë forme, por kjo nuk do të thotë që paraja është gjithçka.Një studim i fundit ka zbuluar se njerëzit që e vlerësojnë kohën më shumë sesa partë, janë më të lumtur.Një studim i vitit 2010 ka zbuluar një lidhje mes lumturisë dhe rrogës. Ky studim kishte zbuluar se njerëzit që fitojnë më shumë para janë më të lumtur, derisa rroga e tyre të arrijë 75,000 dollarë.Hulumtuesit në UCLA dhe Wharton e kishin studiuar më tërësisht këtë dhe kishin shikuar se si koha ndikon në këto rezultate.Përmes eksperimenteve dhe anketimeve të shumta, ata kishin zbuluar se dy të tretat e të anketuarve kishin thënë se preferojnë më shumë paratë sesa kohën.Raportimi i tyre:“Përgjatë hulumtimeve ne kemi pyetur mijëra amerikanë se a e preferojnë më shumë kohën apo paratë. Pavarësisht se shumica e njerëzve kishin zgjedhur paratë, zgjedhja e kohës ishte ndërlidhur me lumturi më të madhe.”Kjo ndoshta mun Vazhdo të lexosh

Biznes

Mjaft e krahasuat jetën tuaj me të tjerëve!

Mesa duket, fakti që ti ke vetëm një jetë është pikërisht arsyeja përse duhet të mos e krahasosh jetën dhe financat e tua me ato të tjerëve. Frika e humbjes, ose FOMO, është një fenomen i dokumentuar që i shtyn shumë të rinj të bëjnë krahasime të vazhdueshme mes jetës dhe tyre dhe jetës së të tjerëve – dhe kjo i nxit ata të shpenzojnë më shumë para në gjëra të cilat ata nuk mund t’i përballojnë.Këtu janë renditur 4 arsyet përse kjo është mënyra e gabuar për të arritur qëllimet tuaja financiare.1. Ec me hapin tëndTë jetosh sot për nesër nuk është një gjë e mirë. Por për shumë njerëz është një fazë e përkohshme ndërkohë që ata piqen financiarisht. Nëse qëllimi juaj është të ecni përpara, mos u nxitoni. Të jetosh duke kursyer është një opsion i mirë i cili iu lejon të grumbulloni para dhe të rriteni financiarisht.2. Ti do të përfundosh duke jetuar jetën e dikujt tjetërJu dëshironi të bëni jetën e m Vazhdo të lexosh

Biznes

100 kompanitë me fitimet më të larta

Si u nda torta e fitimeve në ekonominë shqiptare në vitin 2017. Mbizotërojnë koncesionet, bankat dhe kompanitë e lojërave të fatit. Ndërsa për bankat, fitimet e larta lidhen më së shumti me rimarrjen e provigjoneve, për lojërat e fatit ky është viti i katërt radhazi që ky biznes njeh rritje dyshifrore dhe norma kthimi në rreth 50%. Sa janë normat e fitimit sipas sektorëve kryesorë dhe cilat janë 10 subjektet me përfitueshmërinë më të lartë, që marrin mbrapsht si fitim, më shumë se gjysmën e të ardhurave të realizuara gjatë vitit?    Nga Ornela Liperi   Panorama është sa zhgënjyese, aq edhe ironike, për një investitor që do të donte të derdhte kapital në Shqipëri, në kërkim të një norme kthimi sa më të lartë. Sipërmarrjet që kanë normë më të lartë përfitueshmërie në vend janë lojërat e fatit, me kthim deri në 70%, apo dhe koncesionet. Për të dyja, nuhatja në biznes, aftësitë organizative dhe studimet e tregut nuk Vazhdo të lexosh

Biznes

Dita Evropiane e Mikrofinancës i gjen IMF-të kosovare të konsoliduara

Mikrofinanca e Kosovës i bashkohet rrjetit Evropian në shënimin e 20 tetorit ditës Evropiane të Mikrofinancës. Sot, kur shënojmë Ditën Evropiane të Mikrofinancës, jemi krenarë të themi se Institucionet Mikrofinanciare të Kosovës (IMF) po e konsolidojnë kapacitetin e e tyre për të mbështetur përfshirjen financiare nëpërmjet ofrimit të shërbimeve financiare dhe jofinanciare.Në shtator 2018, IMF-të e Kosovës arriten të kenë 160 milionë Euro kredi të shpërndara në rreth 80 mijë klientë. Pjesa me e madhe e financimit për kreditë e dhëna nga IMF-të janë huat dhe IMF-të e Kosovës janë partner serioz të BERZH, Bankës Botërore, Fondit Evropian për Evropen Juglindore, KfW, USAID  dhe investitorë të tjerë në sektorin mikrofinanciar. Sektori sot i tërheq rreth 100 milionë Euro kredi nga këto institucione dhe është kontribues i madh në Investimet e Huaja Direkte. IMF-të e Kosovës punësojnë rreth 1,000 punëtorë në kushte të barabarta Vazhdo të lexosh

Biznes

Vendet e Ballkanit duhet ta rrisin bashkëpunimin në sektorin e bujqësisë

Vendet e Ballkanit duhet ta rrisin bashkëpunimin e tyre në sektorin e bujqësisë, si në bartjen e njohurive rreth politikave dhe masave për bujqësi dhe zhvillim rural. Po ashtu, këto vende duhet të vazhdojnë të shfrytëzojnë platformat ekzistuese rajonale të tilla, si Grupi Drejtues Rajonal për Evropën Juglindore, me qëllim të përmirësimit të zonave ekonomike, sociale dhe mjedisore të zonave rurale në BE.Këto rekomandime kanë dalë pas përfundimit të Forumit të 18–të të Politikave Bujqësore (FPB) për Evropën Juglindore, i cili është mbajtur në Jahorinë të Bosnje dhe Hercegovinës, në të cilin kanë marrë pjesë më shumë se 160 përfaqësues të autoriteteve publike, civile dhe private, nga 15 vende të rajonit të Evropës Juglindore dhe jashtë saj.Ndërkaq, delegacionin e Ministrisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural të Kosovës e kanë përfaqësuar, Drejtori i Departamentit të Vreshtarisë dhe Verëtarisë, Bekim Hoxha, s Vazhdo të lexosh

Biznes

Rama kundër Bankës së Shqipërisë, do nxisë kriptovalutat, piramidat e reja financiare

Përkundrejt paralajmërimeve të bankës së Shqipërisë dhe Autoritetit Bankar Europian, lidhur me përdorimin e monedhave virtuale, apo kriptovalutave, kryeministri Rama ka deklaruar sot se po punojnë për krijimin e një kuadri rregullator që do të mundësojë përdorimin e tyre në vend. “Për të krijuar tregje të reja perspektive për vendet pune që paguhen shumë më mirë, për njerëzit e kualifikuar dhe më profesione të ndryshme në sektorë që janë tejet të zhvilluara apo në rrugën e zhvillimit sot në botën ku jetojmë jemi duke eksploruar edhe  mundësinë e krijimit të një kuadri rregullator për kriptovalutën që është një risi shokuese në botën e sotme dhe ku mundësia për të qenë inovativë dhe për të krijuar një pikë graviteti atraktive për tregjet financiare me një inovacion është e hapur për të gjitha vendet pavarësisht sa të zhvilluara janë. Për momentin jemi në një proces vlerësimi pune për hartimin e kuadrit rregulla Vazhdo të lexosh

Biznes

MTI-ja zë i fuqishëm i prodhuesve vendor në Qeveri

Një delegacion i Aleancës Kosovare të Bizneseve i kryesuar nga kryetari Agim Shahini u takuan me Endrit Shala, Ministër i Tregtisë dhe Industrisë ku diskutuan për mundësit e bashkëpunimit në mes dy institucioneve që kanë mision të përbashkët zhvillimin e prodhimtarisë dhe shërbimeve vendore.Kryetari Agim Shahini e njoftoi për së afërmi Ministrin Shala për proceset ekonomike në Kosovë e në veçanti të sektorit privat për të cilat gjithë parametrat e këtij viti nuk janë pozitiv edhe në aspektin e investimeve të huaja por edhe ato të brendshme e si pengesë paraqiti edhe situatën politike e cila po i zmbraps investitorët e huaj.Ai shtoi se politikat investive në Kosovë përmes Ligjit për investime Strategjike nuk janë konkurruese edhe ato duhet të ndryshojnë sa ma shpejt që është e mundur sepse ne kemi vlerësuar këtë Ligj si aset kombëtar prandaj ndryshimet janë të nevojshme dhe të menjëhershme.Ministri Endrit Shala falënderoi AKB për Vazhdo të lexosh

Biznes

Bizneset ulin kërkesën për kredi, më e lehtë për individët të marrin hua konsumi dhe për blerje banese

Bazuar në perceptimet e bankave tregtare, standardet e kreditimit për bizneset mbetën thuajse të pandryshuara në tremujorin e tretë të vitit 2018, pavarësisht një përqasjeje më të kujdesshme ndaj bizneseve të vogla e të mesme, sipas raportit të Aktivitetit Kreditues të bankës së Shqipërisë për tremujorin e tretë të vitit. Nga ana tjetër, kërkesa për kredi e bizneseve ishte më e ulët sipas vlerësimeve të bankave. Standardet e kreditimit u raportuan të lehtësuara për individët, si për kreditë konsumatore ashtu edhe për ato me qëllim blerje banese. Në të njëjtën linjë shfaqet edhe kërkesa për kredi e individëve, e cila u raportua më e lartë në tremujorin e tretë, për të dyja kategoritë. Në tremujorin e fundit të vitit 2018, bankat presin të aplikojnë standarde të ngjashme me tremujorin e tretë mbi kreditë e destinuara për bizneset, ndërkohë që për individët synojnë t’i lehtësojnë ato më tej. Kërkesa për kredi, sipas Vazhdo të lexosh

Biznes

Lluka: Jam një gjakovar i vërtetë

Instituti GAP ka publikuar raportin “Shpenzimet e reprezentacionit për vitin 2017” , pjesë e të cilit është edhe raporti për shpenzimet e ministrave të qeverisë.Për periudhën tetor-dhjetor 2017, sipas analizës së Institutit GAP, shpenzimet e ministrit Lluka për reprezentacion janë gjithsej 16.40 euro.“Një analizë nga Instituti GAP tregon që jam një Gjakovar i vërtetë.Më shumë: http://www.institutigap.org/lajme/2198”, ka shkruar Lluka në “Facebook”.  Vazhdo të lexosh

Biznes

Tahiri e Rukiqi diskutojnë mundësitë për forcimin e ligjit në fushën komerciale

Në takimin e ministrit të Drejtësisë, Abelard Tahiri, me kryetarin e Odës Ekonomike të Kosovës, Berat Rukiqi, u mbajt diskutim me ekonomistë e zyrtarë ligjorë në kuadër të kampanjës “Drejtësia dhe Biznesi”.Gjatë fjalës së tij, ministri Tahiri tregoi se qëllimi i këtij takimi është të mblidhen mendime dhe rekomandime nga odat ekonomike, shoqatat e bizneseve, dhe profesionistëve të tjerë lidhur me gjendjen aktuale të sundimit të ligjit për bizneset, raporton Ekonomia Online.“Unë kam fillu një reformë ndërsektoriale dhe është reforma më e gjerë, më e thellë që është bërë ndonjëherë që është bërë në sektorin e sundimit të ligjit. Është një reformë që udhëhiqet nga Ministria e Drejtësisë dhe pjesë e saj janë Ministria e Financave, Këshilli Gjyqësor, Këshilli Prokurorial dhe agjenci të rëndësishme në fushën e sundimit të ligjit, përfshirë edhe Ministria e Punëve të Brendshme. Këtë reformë e kemi fillu më 9 Vazhdo të lexosh

Biznes

Nis panairi i Tekstilit, Lëkurës dhe Modës; Ministrja Qato: Përjashtimi nga TVSH i sektorit fason do të përmirësojë klimën e biznesit

Expocity Albania hapi ditën e parë të panairit mbi Tekstilin, Lëkurën dhe Modën. Për dy ditë kryefjala e këtij panairi do të jetë Industria Tekstile, Lëkura dhe Moda. Në fjalën e saj përshëndetëse Aida Lutaj, drejtore ekzekutive e Expocity Albania, tha se synimi kryesor i këtij panairi ishte ndërgjegjësimi për këtë sektor kaq të rëndësishëm të ekonomisë shqiptare, me qëllimin që ta kthejnë në një platformë të përvitshme. Sektori i tekstileve dhe këpucëve përbën grupin më të madh të eksporteve në vend me rreth 40% të totalit, u shpreh Lutaj gjatë hapjes së këtij panairi. Sfida e këtij sektori është ndërkombëtarizimi i mëtejshëm, tha Lutaj. Gjatë hapjes së këtij panairi mori pjesë edhe Ministrja e Shtetit për Mbrojtjen e Sipërmarrjes, Sonila Qato. Ministrja vuri theksin te rëndësia e këtij sektori në ekonomi. Sipas znj. Qato, nisma e re e prezantuar në paketën fiskale 2019, e cila përjashton këtë industri nga Tatimi m Vazhdo të lexosh

Biznes

Bizneset të rrisin masat për mbrojtjen kibernetike

Zhvillimet e shpejta në ekonominë dixhitale në nivel global e me shtrirje edhe në Kosovë janë një kërcënim i vazhdueshëm për sigurinë e qytetarëve por edhe bizneseve, prandaj duhen ndërmarrë masa edhe nga ana e institucioneve por edhe e qytetarëve për të rritur efekshtmërinë e sistemve të mbrojtjes nga sulmet kibernetike. Kjo u tha sot gjatë një tryeze të organizuar nga Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë në kuadër të shënimit të Muajit të Sigurisë Kibernetike.Në hapje të tryezës, Drejtori Ekzekutiv i Odës Ekonomike Amerikane, Arian Zeka tha se në përgjithësi në Kosovë është rritur vetëdija për sa i përket përfitimeve të vendit nga ekonomia dixhitale, por pavarësisht kësaj pak flitet për rreziqet kibernetike. Ai përmendi disa organizata të cilat janë aktive në këtë aspekt siç është rasti me Qendrën e Inovacionit të Kosovës, derisa shtoi se duke e ditur se bizneset përbëjnë një rrezik potencial të sulmeve kibernetike, ed Vazhdo të lexosh

Shko në krye